Medzi aktívnych členov patrí profesor Gregor Reid, BSc.Hons, PhD, MBA, ARM, CCM, Dr.H.S., FCAHS. Je riaditeľom centra výskumu ľudského mikrobiómu (Kanada) a autorom odporúčaní zameraných na najzraniteľnejšie obdobie – na prvých 1500 dní od počatia jedinca.
Odporúčania ISAPP
V reakcii na boom a rôznorodosť „probiotických“ produktov neovereného zloženia a kvality v lekárňach, vypracovala v r. 2015 nezávislá vedecká spoločnosť ISAPP (International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics) odporúčania pre užívanie konkrétnych probiotických kmeňov v rôznych situáciách na základe vedeckých dôkazov.
ISAPP je asociácia združujúca akademických vedcov a vedcov zamestnaných v priemysle, zaoberajúcich sa výskumom základných a aplikovaných aspektov v oblasti probiotík a prebiotík. Ich spoločným cieľom je poskytovanie vysoko odborných vedeckých informácií a vytváranie vedecky podložených odporúčaní v týchto oblastiach. Usiluje sa o šírenie vedecky presných informácií v probiotickej, prebiotickej a mikrobiologickej oblasti, aby tieto oblasti boli lepšie chápané výskumníkmi, študentmi a regulátormi.
Podporuje komunikáciu dôkazných odporúčaní o používaní probiotík a prebiotikov spotrebiteľmi a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti.
Probiotické kmene pre použitie pred a počas tehotenstva a v ranom detstve | ||
Kmene | Načasovanie podávania | Cieľ |
Lactobacillus brevi cd2, Lactobacillus salivarius fv2, Lactobacillus plantarum fv9 |
Pred počatím | Redukcia rizika peroxidácie lipidov spermy, zachovanie motility a životaschopnostiu spermií |
Lactobacillus rhamnosus GR-1, Lactobacillus reuteri RC-14 |
Pred počatím a počas 1 a 2 trimestra | Zníženie opakovania bakteriálnych vaginóz a príjmu ťažkých kovov |
Lactobacillus rhamnosus GG, Bifidobacterium lactis BB-12 |
Počas 1 trimestra | Zníženie rizika gestačného diabetu |
Lactobacillus rhamnosus LPR, Bifidobacterium longum BL999 |
Posledné 2 mesiace tehotenstva a následne prvé dva mesiace dojčenia |
Zníženie rizika atopického ekzému |
Lactobacillus paracasei ST11, Bifidobacterium longum BL999 |
Posledné 2 mesiace tehotenstva a následne prvé dva mesiace dojčenia | Zníženie rizika atopického ekzému |
Lactobacillus fermentum CECT5716 | Tri týždne pred pôrodom | Zníženie rizika mastitídy a zlepšenie zdravia novorodenca prostredníctvom materského mlieka |
Lactobacillus salivarius CECT5713 | Tri týždne pred pôrodom | Zníženie rizika mastitídy a zlepšenie zdravia novorodenca prostredníctvom materského mlieka |
Bifidobacterium infantis | Tri týždne pred pôrodom | Zníženie rizika mastitídy a zlepšenie zdravia novorodenca prostredníctvom materského mlieka |
Lactobacillus rhamnosus GG, Bifidobacterium lactis BB-12 |
Od 20. týždňa tehotenstva do pôrodu matka, potom novorodenec počas prvých 6 mesiacov | Zníženie rizika alergického ochorenia |
Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus rhamnosus HA-111 |
Od narodenia predčasne narodeného dieťaťa až do prepustenia | Zníženie rizika nekrotizujúcej enterokolitídy |
Lactobacillus reuteri ATCC 55730 | Počas 2-5 roka života | Podpora zdravia ústnej dutiny, zníženie zubného povlaku a kazov |
50 ml tvarohu s obsahom Lactobacillus acidophilus |
Počas 2-5 roka života | Zlepšenie prospievania |
www.isapp.net
isappscience.org/probiotics/
isappscience.org/infographics/